2019. feb 12.

Mikor lesz már kész?

írta: Labor Café Blog
Mikor lesz már kész?

Nem lesz ebből semmi, ez már valami

A Labor Café esetében sokszor hangzik el, hogy "á, ez itt úgy sem fog működni", meg az, hogy "ez nem Magyarországra/Nyíregyházára való". A helyzet azonban az, hogy ezen kijelentések egyik sem igaz, mivel Nyíregyházán/Magyarországon van és működik is, immár negyedik éve. Miért nehéz ezt elhinni és elfogadni? Lássunk egy kis társadalmi gazdaságelméletet!

Egy "hagyományos" gazdasági szemléletmódra és környezetre berendezkedett embernek a Labor Café működését megérteni és életképességének bizonyosságát elfogadni azért nehéz, mert a hagyományos gazdasági berendezkedés célja a növekedés. A gazdaság mozgatórugója a szükségletek kielégítése, és eszerint a "hagyományos", -vagy nevezzük széles körben elfogadottnak - gazdaságelmélet szerint a kielégített szükséglet egy újabb szükségletet teremt. Csakhogy aszerint a filozófia szerint, amire a Labor Café mint közösségi kezdeményezés épül, a cél éppen a nem-növekedés, vagyis az, hogy a szükségleteket minmalizáljuk, képesek legyünk egyfajta fenntartható keretrendszerben gondolkodni, mely a lehető legkevesebb forrást igényli és a hangsúlyt áttenni a közösségre a gazdaság anyagi javai helyett. A célunk tehát nem a javak megszerzése és felhalmozása, hanem a közösségi növekedeés és a szükségletek fenntartható szinten tartása.

Egyszerűbben arról van szó, hogy azzal, hogy a Labor Café azzal, hogy képes a fennmaradását jelentő költségeket kitermelni, nem nyújtózkodik tovább, mint ameddig a takaró ér, azt mondhatjuk, hogy gazdasági értelemben kész van, működik, tehát elérte ilyen irányú céljait, sikeres. Ugyanakkor ha képesek vagyunk megteremteni a fenntartás költségeit, de nem történik közösségi értelemben folyamatos növekedés, vagyis kevesen használják, látogatják, támogatják, kevesen csatlakoznak és a hely közösségi értelemben inaktív, akkor a vállalkozásunk közösségi értelemben csődöt mondott. Öncélú, senki által nem látogatott, pusztán nyitva tartó hely. Teljes siker gazdasági oldalon, teljes kudarc közösségi oldalon.

Mi úgy látjuk, hogy a pénz előteremtése bár küzdelmes feladat, nem lehetetlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy így, vagy úgy, de minden hónapban képesek vagyunk befizetni a számláinkat. Nagy kihívás, de nem a legnagyobb. A legnagyobb kihívást a közösség érdeklődésének és aktivitásának folyamatos fenntartása jelenti, mely egyfelől az anyagi források előteremtésének nélkülözhetetlen forrása, hiszen támogató közösség nélkül a kezdeményezés anyagi értelemben is elhal, mégis azt kell belátnunk, hogy a nagyobb katasztrófát az jelenti, ha nem okozunk változást közösségi szinten. A Labor Café célja, társadalmi vállalkozásként küldetése, hogy olyan változásokat hozzon létre a helyi közösségben, melynek nyomán:

- a lakosság közösségi együttműködései kialakulnak, erősödnek,

- az önkéntesség és adományozás beépül a mindennapi kultúrájukba,

- erősödik a társadalmi felelősségvállalás lokális szinten,

- társadalmi problémák iránt érzékenyebbé válik a helyi közösség,

- a helyi fiatalok kapcsolatrendszerében minőségi kötődések jönnek létre.

Társadalmi vállalkozásunk célja tehát az, hogy a helyi közösség erősítésén keresztül lakóhelyünkön jobb legyen az életminőség, többek közt azáltal, hogy:

- az iskolai közösségi szolgálaton keresztül elért fiatalok számára közvetítjük céljainkat és lehetőséget biztosítunk arra, hogy bekapcsolódjanak azoknak elérésébe,

- a helyi közösség egyes szektorai számára alkalmakat teremtünk arra, hogy megismerkedjenek egymással és együttműködéseket kezdeményezzenek,

- tudatos életvezetésre, életvitelre és karrierépítésre workshopokkal, szemináriumokkal, előadásokkal segítünk felkészülni,

- szabadidős és kulturális rendezvények szervezésével erősítjük a helyi identitást és segítjük a szabadidő aktív, minőségi eltöltését.

Szóval mikor lesz már kész? Egyfelől már rég kész van, másfelől pedig soha. Örökké változó közösségünkben örökké változnak a lehetőségek is, melyekhez nekünk, társadalmi vállalkozásként mindig alkalmazkodnunk kell. Nem növekedünk gazdasági értelemben, ellenben közösségi, társadalmi szinten igen, növekednünk kell, ha céljainkat valóban el akarjuk érni. A célunk ebből következően Ti vagytok, a közösség. Titeket akarunk elérni.

Csatlakozzatok hozzánk, támogassátok munkánkat jelenlétetekkel, figyelmetekkel, tudásotokkal és adományaitokkal, hogy valódi, erős közösség lehessünk. Már megtettük a lépést egymás felé, sőt már el is indultunk közösen egy irányba. Ne álljunk meg!

Szólj hozzá

nyíregyháza community támogatás önkéntesség közösségitér