2024. ápr 06.

Bajban van a Labor Café

írta: Labor Café Blog
Bajban van a Labor Café

Mit tanít egy közösségi tér?

Mindig bajban van. Mindig bajban van?

A válasz ne egyszerű. A Labor Café adománykávézó, ami azt jelenti, hogy szabad, független, a közösség összefogásán, felelősségvállalásán múlik fennmaradása. Fontos dolgot tanít meg ez a projekt azzal, hogy azt várja, más is kivegye a részét a feladatokból, hozzátegye, amit tud. Azt tanítja meg, ami egy szolidáris, együttműködő, bizalmi kapcsolatok mentén szerveződő társadalom létrejöttéhez is szükséges.

Megtanítja a fenntarthatóság nulladik lépcsőfokát is, vagyis azt, hogy tartsd fenn azt az állapotot, vagy állítsd vissza azt az állapotot, ahogyan kaptad a helyet, javíts rajta, hozd helyre, ami lehetne jobb is azért, hogy az utánad érkezők is kényelmesen, biztonságosan és még sokáig részesülhessenek az előnyökben, melet a hely nyújt. Akárcsak a bolygónk védelme piciben. 

Azt is tanítja, hogy az egyén érdeke nem lehet fontosabb a közösség érdekénél. Egy elpukkantott flitterekkel teli lufi három másodperces "gyönyöre" nem lehet fontosabb, mint az, amit a közösség tagja számára hátrahagyunk, akik a lufi pillanatnyi élményéről ugyan lemaradtak, de még hetekig, hónapokig szedegethetik a csillogó műanyag hulladékot többszáz négyzetméteren.

Az egyéni felelősség, a csoporthoz tartozás élménye, az együttes fellépés valami fontosért.

Ezeket tanítja meg a Labor Café kicsiknek és nagyoknak.

Legyél havi rendszeres adományozónk és vállalj te is egy részt a felelősségből!

Számlaszámunk MBH 68800099-11052087 Tabulapláza Alapítvány

Vedd ki belőle a részed, tedd hozzá a magadét!sza_zasok_ke_p_fb-01.jpg

Szólj hozzá

nyíregyháza community támogatás adomány coffee adomany charity donation Közösség közösségitér labor café laborcafe charitycafe