2017. már 06.

Adomány kisokos!

írta: Labor Café Blog
Adomány kisokos!

Tudod mit jelent az adomány szó? Na, és azt, hogy adományozni? Igen, odaadhatod a megunt holmijaidat, a kidobni készült tárgyaidat a rászorulóknak (???), vagy támogathatod pénzbeli összeggel is. De valóban ezt jelenti, hogy „adomány”? Ettől már is jobb emberek lettünk?

149_880.jpg

 Tisztázzuk akkor a dolgokat!

 Adni nem azt jelenti (csak), hogy a számomra fölöslegessé vált és megunt dolgokat –aminek túlnyomó többsége már hasznavehetetlen- odaadom valaki olyannak, akinek nagyobb szüksége van rá. Egészen biztos örülni fog neki, de azért ennél jóval több van bennünk!!

 Hová tűnt a 21. századból a kreativitás, a valós önzetlen segítségnyújtás és odaadás!? Számomra az adományozás nem egyenlő azzal, hogy rásózom a haszontalan dolgaimat valaki másra. Nem bizony! Adni egyenlő azzal, hogy ételt, és tiszta, használható ruhát adok annak, akinek szüksége van rá. Munkát segítek keresni és találni annak, aki lépni akar az életében. Átvezetem a túloldalra azt az embert, aki fél: fél egyedül megtenni, akár egyetlen egy lépést is az utca túloldalára. Nem hagyom hánykolódni, szenvedni azt az állatot, amelyet elütve hagytak az úton. Segítséget nyújtok és keresek neki, mert minden élet értékes.

 Látod!? Adni nem csak tárgyakkal lehet. Ha nincs semmid, akkor is meg van mindened ahhoz, hogy adhass!

 Nálunk sajnos kevesen vannak tisztában az „adomány” szó jelentésével, de öröm látni, hogy vannak helyek és országok, ahol tovább gondolva az adományozás jelentőségét, el kezdenek ötletezni és kreatívan megoldást találni a problémákra.

 

„Kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek”

 A Food Donation Collection hívta fel a figyelmet arra, hogy Amerikában is, milliók szorulnak élelmiszerre. A Starbucks ezért határozott úgy, hogy odaadományozza az el nem adott ételek 100%-át. A Feeding America szerint 48 millió amerikai él olyan helyzetben, amikor nem tudnak élelmiszerhez jutni.

( A teljes cikket ITT tudod elolvasni!)

starbucks-unsold-food-donations-foodshare-7.jpg

Fotó: Starbucks, Food Donation Collection

 A nő, aki kommentekből adományoz

Susan Carland keresztényként született, majd 19 évesen úgy határozott, hogy áttér az iszlámvallásra. Rengeteg gyűlölködő üzenetet és kommentet kapott, amit sokáig próbált figyelmen kívül hagyni, és különböző módon harcolni ellenük. Ám ebből jött a hatalmas ötlet – a gyűlölködést próbálta átfordítani valami pozitív cselekedetté, így minden gyűlölködő tweet után 1dollárt adományoz az UNICEF-nek. Talán erre mondhatjuk: „ A szeretet mindenek felett.”

(A teljes cikket ITT tudod elolvasni!)

 muslim-woman-donates-unicef-hate-tweets-susan-carland-18.jpg

Fotó: Boredpanda

A névtelen adományozó

 Sheikh Mohammad al-Arefe tweetelt először arról, hogy Szaúd- Arábia egyik városában, valaki egy hűtőszekrényt helyezett el Hail egyik utcáján, amit minden nap feltölt étellel, hogy élelmiszerhez juthassanak a nélkülözők. Megkímélve így a rászorulókat a kínos és nehéz koldulástól.

(A teljes cikket ITT tudod elolvasni!)

 Rengetegen élünk a világban jobbnál jobb ötletekkel, ezért ha te is adományoznál a kávézó részére, esetleg akad valamilyen kreatív ötleted, akkor várunk téged a Nyíregyháza, Szarvas utca 1-3, Labor kávézójába. Ha esetleg amellett döntenél, hogy pénzzel segítenéd a működését, a következő számlaszámon teheted meg! Számlaszám: 68800099-11052087

Forrás és képek: Boredpanda
Szólj hozzá

nyíregyháza community támogatás kávézó adomány önkéntesség coffee labor donate közösségi szolgálat közösségitér labor café