2017. feb 20.

Amikor két kultúra találkozik - Interjú László Balázzsal

írta: Labor Café Blog
Amikor két kultúra találkozik - Interjú László Balázzsal

Ma már nem meglepő, ha olyan emberekkel találkozunk, akik legalább egyszer jártak már Magyarországon kívül, más ország(ok)ban, rövidebb vagy akár hosszabb ideig is. László Balázs Bristolt választotta, ahol a művészet és a nyitott közösségek összetalálkozik. Vele készítettünk interjút: a tapasztalatairól, a közösségi kávézókról és arról, hogy kint bizony nagyon is ’cool’ az adománykávézó.

 Ez egy jó lelkű társadalom, és sokkal jobban élnek.

Labor Café: Milyen az élet Bristolban?

 László Balázs: Bristol körülbelül négyszázezres fővel rendelkező, családias környezet. Rengeteg aspektusból lehetne jellemezni, hogy milyen is az élet odakint. Társadalmilag teljesen máshogy működik. Náluk más a morális, íratlan szabályok: ott mindig azt mutatja az ember, hogy minden klassz, mindig minden szép és jó. Ami egyébként egy szuper stratégia, hiszen működik: mert ha el kezdesz magadról úgy beszélni, hogy a pozitívumaidat emeled ki, akkor több ember fog pozitívan hozzád állni. Azt gondolom, ez egy tanulandó példa. Sokkal nyitottabbak, könnyebben beszélgetnek a buszmegállóban, az utcán, a kávézókban… bárhol. Náluk a nemi egyenlőség is előre haladottabb: egy lány ott nem fog zavarba jönni attól, ha éppen megkérdezem mennyi az idő. Emiatt az állapot miatt pedig sokkal több fiú-lány barátságot figyelhet meg az ember. Ez egy jó lelkű társadalom, és sokkal jobban élnek.

laszlo_balazs.jpg 

Labor Café: Mit gondolsz, Magyarországon ez mennyire működhetne?

László Balázs: Ott ha van egy terved, hogy beutazod jövőre Európát, pár hónap munkával meg tudod teremteni azt a pénzt, amivel teljesítheted ezt az álmodat. Nálunk egyiket sem lehet elvárni: sem az anyagi jólétet, sem azt, hogy a társadalom, hipp-hopp, átfordul mosolygóssá. Valahogy, a kettőt kellene egyszerre fejleszteni. Lassan meg kellene próbálnunk pozitívabbnak lenni, akkor az emberi kapcsolataink is javulnának, és nagyobb bizalmunk lenne. És akár egy kapcsolatban felvetődhet a kapcsolati tőke, az, hogy valaki azt mondja: „De jó ez a hely, tetszik, amit csinálsz. Milyen pozitív itt mindenki, és mennyire jó ez a légkör”, ezt pedig valaki támogatni fogja. Ezen kellene változtatnunk.

Ott az számít, hogy meglásd az embert másokban.

Labor Café: Szerinted mik azok a dolgok, amik ott jobban működnek, mint itthon?

 László Balázs: Tapasztaltabbak az idegen kultúrákban. Náluk, a történelmükben benne van a gyarmatosítás, éppen ezért, nem egy új dolog náluk a bevándorlás. Már a ’60-as években is tele volt lengyelekkel, indiaiakkal, és rengeteg más gyarmatokról érkeztek emberek. Ez nagyban segítette, hogy ma ennyire nyitottak. Angliában érzékelhető erősen a nyugati és a keleti világ, de a keleti filozófia az, amely sokkal természet- és ember közelibb. Ott az számít, hogy meglásd az embert másokban.

 

Labor Café: Kint mennyire működnek az olyan kávézók, mint a Labor Café (adományokat, és a becsület kassza elvét tekintve)?

 László Balázs: Azt látom, hogy kint az ilyen típusú közösségi terek már működnek egy ideje, és emiatt működnek olyan jól, jobban. A kultúrájukból adódóan, erre is nyitottabbak az emberek, ahogy az adománykávézók ötletére és az adományozásra is. Ez az ő ideájuk: civilek, akiknek fontos valami, és nem a parlamenttől várják, hogy elintézzék a dolgokat, hanem ők maguk tesznek azért. Ez a rendszer pedig jól működik. Bristol egy kis csoda hely, 2015-ben például „Európa Zöld Fővárosa” lett. Rengeteg kiskert és organikus gazdálkodás működik itt. Ebből is látható, hogy fontos nekik a környezet, és közösség is egyaránt.

 laszlo_balazs2.jpg

Labor Café: Az ilyesfajta közösségi terekre mennyire fogékonyak az ottani fiatalok?

 László: Balázs: Amit én látok, az, ami a mai világot erősen uralja: a ’cool’ [király] szó. Kint már ’cool’ az organikus kaja, a vegetarianizmus, a jóga, és számos más dolog. Sokkal több embert fogsz találni arra, hogy ilyen kezdeményezésekhez –mint az adománykávézók népszerűsítése- csatlakozzanak. Ott már menő a jó! Itt még az érzékelhető, hogy a mekis kaja, a Big Brothers és más bugyuta dolgok számítanak ’cool’-nak. Ezt ki kell nőni. Magyarországra úgy tekintek, mint a globalizmusnak és a neoliberalizmusnak a kis csecsemője. Ehhez fel kell szépen nőni, hogy egy ilyesfajta kezdeményezés eljusson az emberekhez. De nem szabad feladni, és ez a lényeg…

Szólj hozzá

támogatás kávézó adomány közösségi szolgálat közösségitér