2018. már 07.

Helyi Húsz, avagy nyitott elit klub egy közösségi célért

írta: Labor Café Blog
Helyi Húsz, avagy nyitott elit klub egy közösségi célért

Adományozói adok-kapok

helyihusz-02.jpgHelyi Húsz. Nyújtsa fel a kezét, aki tudja mit takar ez a titokzatos név? Kevés kezet látok, úgyhogy elmondom.

A Helyi Húsz egy évről-évre megújuló csapat, akik elkötelezett támogatói a Labor Cafénak. Ez így elsőre elég snassznak hangzik, de mindjárt kiderül, hogy attól sokkal többről van szó, minhogy valaki jattol egy huszast havonta csak mert megteheti. A meglepő fordulat, hogy ebbe a társaságba nem a támogatás mértéke válogatja össze a húsz embert, hanem a szellemiség, ami csak keveseknek sajátja.

Elképzelésünk szerint él Nyíregyházán húsz olyan helyi vállalkozó, és/vagy magánszemély, aki elgondolkodott már azon az aggasztó tendencián, hogy városunk elöregedik, egyre kevesebben gondolkodnak saját boldogulásukra itt helyben és olyanból is akad szerintünk ugyan ennyi, aki rájött, hogy ennek a folyamatnak egyik "ellenszere" egy valódi, együttműködő és összetartó közösség. Ezek az emberek vélhetően tudatosan szervezett életüknek és sikeres vállalkozásuknak köszönhetően megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy ne csak magukra és cégükre költsenek, hanem tovább gondolva, mint saját boldogulásuk és közvetlen haszonszerzésük, olyasmit is támogassanak, amiknek haszonélvezői csak többszörös áttétellel ők maguk. Feltételezzük, hogy ez az általunk keresett csapat nem véletlenül maradt Nyíregyházán és lett sikeres itt, hanem valami idekötötte, ami csak itt elérhető számára és amihez ragaszkodik. Vállalkozása olyasmi, amit bárhol máshol sikerre vitt volna, mert a ez a siker nem külső tényező, hanem tudatosság függvénye. Ugyan azé a tudatosságé, ami valakit a Helyi Húsz tagjai közé emel. Azt gondoljuk, hogy az adományozás nemes dolog és követendő példa mások számára. Azt is gondoljuk, hogy a maradás és a helyben gondolkodás szintén olyasmi, melyre büszkének kell lenni és amit minél nagyobb közösségnek, minél több fiatalnak meg kell mutatnunk. Azt gondoljuk ugyanakkor, hogy pénze bárkinek lehet "befizetni" egy klubba, amiről egyértelmű, mi haszna származik belőle, de csak keveseknek adatik meg, hogy felérjék ésszel, mit jelent egy olyan célt támogatni, ami nem életmentő, életbevágó, szenzációs és szívbemarkoló, csak simán fontos, mert minenkit egyformán érint. Ez az ügy a közösség, melyet a Labor Café projekt épít immáron három éve töretlenül.

Feltételezzük, hogy van a városunkban húsz olyan ember, aki számára havi húszezer forint támogatás egy éven át nem jelent anyagi megterhelést és feltételezzük azt is, hogy aki ezt megteheti, megérti, miért fontos az ÜGY, amit a Labor Café képvisel, miért fontos, hogy támogatásával példát mutasson másoknak és miért fontos, hogy a marketing kiadások mellett egyfajta társadalmi építékezésre is fordítson.

Úgy gondoljuk, nem kell már magyaráznunk, mint három évvel ezelőtt, hogy amiről beszélünk, nem csupán egy naív és idealista hippicsapat fikciója, hanem az, amit közösségi gazdaságnak és társadalmi erőforrásnak nevezünk, ami a pénzalapú gazdaság alternatívája egy nullákkal és egyesekkel mért társadalomban. A Labor Café, ahogyan mondani szokás, bizonyította, hogy megtalálja és összehozza a város értékes, együtt gondolkodni képes tagjait, hogy munkája nyomán egy olyan helyi közösség épül a következő generáció számára, mely túllépve önmagán együttműködő és felelősen gondolkodva építi a helyi jövőt.  Bizonyítottuk, hogy az általunk elképzelt jövőhöz az egyéni felelősségvállaláson és társadalmi részvételen keresztül vezet az út, és megmutattuk azt is, hogy "meg lehet csinálni", mert van kikkel és van kiért.

Úgy gondoljuk, hogy ez az Elit Klub nem a havi húszezertől különb a többieknél, hanem mert ebben az együttműködésben valódi EGYÜTT MŰKÖDÉSRŐL van szó, az adok-kapok nem fejezhető ki négyzetcentikben, megjelenési számokban, promóciós termékek darabszámában. Itt közös értékteremtésről van szó, amit kevesek értenek meg elsőre, könnyedén.

helyihuszak_picike.jpg

A Helyi Húsz csapata minden év márciusában alakul újra, így most Te is csatlakozhatsz. Ha magadra ismertél, ha érted, mi lehet ebben a Te szereped, ha megmutatnád magad a helyi fiataloknak és ha érzed magadban azt az értéket, amit Te tehetnél hozzá a Laborhoz, csatlakozz az Igazi Helyi Elit klubjához!

Vedd ki belőle a részed, tedd hozzá a magadét!

UI: A Helyi Húszban minden újra megalakulánál csak 19 hely szabad. A Helyi Húsz örökös tagja ugyanis a közelmúltban elhunyt Dajka László barátunk, akinek támogató jelenléte kollégáiknak köszönhetően ma is velünk él.

Csatlakozási szándékodat jelezd a tabulaplaza@gmail.com címen, vagy a +36305477637-es számon! A támogatásról nyilatkozatot adunk, így az csökkenti az adóalapot.

Szólj hozzá

vélemény nyíregyháza community támogatás adomany charity közösségitér énígysegítek hajrálaborcafé laborcafe