2018. feb 14.

Kávézóban dolgozni vagy dolgozóban kávézni? Nem mindegy.

írta: Labor Café Blog
Kávézóban dolgozni vagy dolgozóban kávézni? Nem mindegy.

img_5354.JPGA brit tudósok már megint rájöttek valamire. Hogy kávézóban dolgozni jó, mert a közösségi zsibongás jól hat agyunk kreatív tevékenységére. A Harvard Business Rewiev ben megjelent vizsgálat szerint a munkahelyünkön, a nyitott irodák világában bár névlegesen csendes környezetet teremtenek, mégsem tudják biztosítani a zavartalan kreatív tevékenységet. A kutatók szerint ennek több oka van.

A munkahelyi környezet hierarchiától terhelt, sokszor épp a főnök vagy épp egy felettesed veszi el a figyelmed a munkától, mivel a "pozíciója" megköveteli a figyelmet, még akkor is ha épp nem a feladattal függ össze a mondandója, csak egy egyszerű családi élményt mesél. A légkondis irodák világában az etikett nem tiltja, de mégse veszi jó néven, ha mondjuk füleden a hallgatóval zenét hallgatsz miközben dolgozol, és igen nehéz lehet kiszűrni a "hangos" kollégák megnyilvánulásait is. Arról nem is beszélve, hogy hogy minden dolgozót hasonló stresszfaktor környékez, ami alól néha jól esik kibújni, és inkább friss ötletekkel elűzni a nyomást.    

img_5355.JPG

Egy kávézóban felteheted a fülesed, és senki nem szól rád. Nem kell senkit meghallgatnod, ha nem akarsz, de az is lehet hogy épp belefutsz egy kávéházi tereferébe, ami még a munkádban is segítséget adhat. Mert, és ez már akkor tudományos tény, egy kávézóban olyan síkon zajlik a tapasztalatcsere, ami könnyed és derűs, nem köti szigorú munkahelyi státusz-követelmény, a kreativitás így felszabadul a nyomás alól, és jöhetnek az újabb remek ötletek. 

Hogy hihetsz-e nekünk vagy a Harvard kutatóinak? Nehéz erre így válaszolni. Mi csak azt tudjuk, hogy sok jó ötlet, sok megvalósult jó gondolat született már egy kávézóban, amit mi úgy hívunk, hogy Labor. És az is igaz, hogy e sorok szerzője nem vágyik semmilyen "irodába." A tudósok állításait pedig vedd nyugodtan górcső alá, és tedd hozzá a magad igazságát. Ahány lélek, annyiféle válasz. És nem kizárt, hogy ezt a sokszínűséget már a tudomány sem képes megmérni...

 

Forrás: https://www.inc.com/geoffrey-james/coffee-shops-are-better-than-open-plan-offices-according-to-science.html

Szólj hozzá

programok interjú office creative nyíregyháza kávézó work adomany labor charity donation coffe shops