2017. jún 08.

TOP5 ok, ami bizonyítja, hogy az önkéntesség menő

írta: Labor Café Blog
TOP5 ok, ami bizonyítja, hogy az önkéntesség menő

Öt ok, amiért önkéntesnek lenni szuper Sokan gondolják még ma is, hogy az önkéntesség a különcök hóbortja, a fiatalok passziója, de látható, hogy a gazdaság kezdi felismerni a társadalmi  felelősségvállalásban szunnyadó potenciált. Az önkéntesség minden benne résztvevő életét képes megváltoztatni. Nem vicc! Íme a TOP 5 érv, mely igazolja ezt.

 

1. Az önkéntesség összeköt Az önkéntesség során kitágítjuk kapcsolataink körét, barátságokat kötünk, új ismerettségeket alakítunk ki. A boldog élet a minőségi kapcsolatokban és a velük eltöltött minőségi időben rejlik. A családunkon és munkahelyi közegünkön túlnyúló segítséggel a közösségbe tartozás érzését kapjuk meg.

2. Az önkéntesség máshogy nem megszerezhető útmutatást ad Az önkéntesség a „valódi” munkahelyi munkától, pusztán a díjazásban különbözik. Ugyan olyan komoly szakmai színvonalon végzett felelősésgteljes munkát vár el az önkéntestől, mintha a megélhetéséért végezné az alany. Mindezek ellenére elmondható, hogy a legtöbben mégis az érzelmi adalék miatt önkénteskednek, nem a szakmai tapasztalatok miatt. Miközben a legelesettebbeken segíütnk, alkalmunk van elgondolkodni a prioritásokon. Valóban olyan rossz az életem, amilyennek eddig hittem? Valóban probléma, amit eddig annak éreztem? Az önkéntesség segít kicsit hátralápni és más nézőpontból tekinteni saját életünkre.

 

cikkhez-01.jpg

 

3. Az önkéntesség jól mutat az életrajzban Az önkéntes segítségnyújtás bármely jólfizetett állásnál jobban mutat az önéletrajzban. Hogy miért? Mert az elhivatottságot mutatja az a tény, hogy képesek vagyunk ellenszolgáltatás nélkül is tenni súlyos társadalmi problémák megoldásáért. Az a tény, hogy a tudásunkat és az időnket áldozzuk egy nonprofit szervezet munkáájnak segítésére, pláne ha rendszeresen tesszük, jobban meggyőz alkalmasságunkról bármely munkaadót alkalmasságunkról, mint egy olyan cég neve a sorban, ami alaposan megfizetett ugyanezért.

 

Az önkéntesség egészséges

 

 

4. Az önkéntesség egészséges. Tudományosan igazolt tény, hogy az önkéntesség jót tesz az egészségnek. Különösen az 50 év felettiek önkéntes tevékenysége járul hozzá az alanyok egészésgének javításához, megóvásához. A vizsgált alanyoknál az önkéntes munkát végzők vérnyomása kimutathatóan alacsonyabb volt, mint azoék, akik nem végeznek ilyen tevékenyésget. Az egyes tevékenyésgtípusok más-más területen fejtik ki jótékony hatásukat. Az idősebb felnőtteknél a gyerekek oktatása segít a memória és a kogniítv funkcóik karbantartásában, más tevékenyésgek pedig -például az ételosztás- a mozgásigényük miatt a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, javításában segítenek.

 

5. Az önkéntesség segít az új készségek elsajátításában Az önkéntesség kortalan, soha nincs késő elkezdeni. Különösen sokat segíthet azoknak, akik pályájuk során válaszúthoz értek. Aki úgy érzi, nem teljesedett ki karrierjében, elkezdeni, vagy újrakezdeni szeretne valami mást, mint ami eddigi megélhetéést adta, jó választás az önkéntesség. De aki csak azt szeretné megtudni, jó-e valami másban is, mint amivel eddig foglalkozik, akkor is hasznos lehet segítve tapasztalatot szerezni. Az önkéntesség több, mint egyszerű jócselekedet. Komplex személyiségfejlesztő, társadalmi és kulturális és gazdasági tényaző, melyben minden szereplő profitál.

 

Kezdd hát el! Csatlakozz a Labor Café önkénteseinek táborához! tabulaplaza@gmail.com

 

Szólj hozzá

tanulás kapcsolat tudás nyíregyháza community képzés önkéntesség szolgálat közösségi szolgálat