2017. már 28.

Te mit mondanál?

írta: Labor Café Blog
Te mit mondanál?

„Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA tárgyalásait már két éve lezárták, és 2016 júliusában az Európai Bizottság beterjesztette ezt a megállapodást a tagállamok elé ratifikálásra. A CETA, amelyet a trójai falóként használhatnak fel az amerikai és kanadai multik, hasonlóan veszélyes, mint a TTIP.”  De mi az a CETA és TTIP? Mi lehet a köze a trójai falónak a multikhoz? Fontos kérdések, még fontosabb válaszokkal. Kommentár a tegnap eseményéről.

 

Tegnap a Labor Café egy fontos esemény helyszínévé vált, amely sokak számára jelentős változásokat hozhat. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője tartott előadást arról, milyen veszélyei vannak, és lehetnek az egyezmények beiktatásával, és mit tehetünk ezek ellen.

 

Az elmúlt évek során szemmel láthatóvá vált, az élelmezési rendszerünk globalizáltsága, ahogyan az is, az óriási cégek miként furakodtak be, és alig észrevehetően vették át minden felett az irányítást. Nem túlzok, amikor azt mondom minden felett!

Mi alig észlelünk bármit is ezekből, hiszen tökéletesen el vagyunk a magunk kis világában, vásároljuk tökéletesen megcímkézett bio- és hagyományos ételeinket (már amennyire azok), és egy percre sem merül fel bennünk a kétely, hogy valóban mindazt tartalmazza-e a választott termékünk, ami a címkén fel van tüntetve. Nyilván senkinek sem lesz annyi vér a pucájába, hogy ráírja: „na, ettől talán még meg is dögölhetsz”. Magyarra lefordítva: ezek a cégek nem arra fognak törekedni, hogy a társadalom egészségét tartsák szem előtt vagy, a leghelyesebben cselekedjenek, ami az egész világ számára a legjobb megoldás lenne. Nem, ezek a cégek hasznot húznak a termelőkből, az emberekből, és mindenből, aminek pénz szaga van.

 327727_913.jpgFotó: titre1.ir

De beszéljünk egy kicsit a CETA-ról és a TTIP-ről! Nem csak azért, mert ma is kell valami okosat tanulnunk, hanem mert BESZÉLNÜNK KELL EZEKRŐL!

Az EU és az Amerikai Egyesült Államok szinte teljesen titokban (tökéletes ábrázolása az emberi jogok eltiprására), tárgyalásokat folytat egy új szabadkereskedelmi egyezményről (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP.)  Az Európai Bizottság mindenképpen meg akar állapodni az Egyesült Államokkal, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy feláldozza az európai élelmiszerbiztonságot vagy akár az EU mezőgazdaságát. Ez pedig azt jelentené, hogy a géntechnológiai multik igényeinek engedve, feloldaná az engedéllyel nem rendelkező génmódosított élelmiszereket, legalizálnák a GMO-szennyezést, és hogy még tetézzük ezt a „nagyszerű” egyezményt, napirendre tűzték az új génmódosított kukorica fajta termesztési engedélyének kiadását.

 

Az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény, a CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek, a normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban beperelhetik az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat. Hogy ez mit jelent még?

1046330780.jpgFotó: sputniknews.com

A „magánbíróságok” (mert, hogy nehogy már ez is a normális módon működjön – valakit így is úgy is el kell taposni, bármilyen módon) megbüntethetik a kormányunkat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel védi az egészségünket, a környezetet vagy az állampolgárok jogait.

De aggodalomra semmi ok!

A mi kormányunkat nem perelhetik be, ugyanis nem tudnának nemet mondani ezekre az egyezményekre (szintén csak: ahol a pénz beszél, a kutya hallgat), és Igent mondani az egészségünkre!

 Ezért kell nekünk kézbe vennünk a dolgokat, dönteni arról, milyen világban szeretnénk élni, és milyen világban szeretnénk látni majd a gyerekeinket!

 

Van kérdés?

Te mit mondanál?

 

/Pipoly Beatrix/

Szólj hozzá

vélemény programok labor ttip ceta közösségitér labor café