2017. már 20.

"Működhet anélkül, hogy többet vennének ki belőle, mint amennyit visznek, hoznak" - Interjú Csáki Alexandrával

írta: Labor Café Blog
"Működhet anélkül, hogy többet vennének ki belőle, mint amennyit visznek, hoznak" - Interjú Csáki Alexandrával

Mi volt az első gondolatod, mikor hallottál a kezdeményezésünkről?

 

Talán az, hogy maga az ötlet jó, de túl naivak és romantikusak vagytok, ha azt hiszitek, hogy Nyíregyházán ez a nélkül működhet, hogy hetente egyszer ki ne rabolnának titeket. Persze, ettől függetlenül még a hivatalos nyitás előtt ott álltam a kis jegyzetfüzetemmel és ceruzámmal a pult előtt, néztem az üres teret és a pucér falakat, és azt éreztem, hogy életemben legalább egyszer szeretnék olyan bizakodó, egyben magabiztos lenni, mint azok, akik belevágtak ebbe az egész adománykávézó-közösségi tér dologba.

16427382_1087112441435265_2535109156317875597_n_masolata.jpg

Szoktál-e jótékonykodni, adományozni, ha igen hogyan?

 

Ha ezt kérdezik tőlem, mindig az jut eszembe, hogy ha rávágom, hogy igen, akkor elvész az egész jótékonykodásnak a lényege. Persze, a propagandára szükség van, biztosan sokak szemét nyitott már fel egy jól megírt szlogen, de ha az adakozás nem jön külső hatás nélkül, megette a fene az egészet. Amikor csóró tini voltam, pénz híján mosollyal, jó szóval, cipekedéssel, helyátadással próbáltam segíteni. Most, hogy már megtehetem, gyakrabban nyitom ki a pénztárcámat, de jól megnézem, hogy kinek és miért adok. Az otthontalanoknak néha nagyobb szükségük van egy sálra vagy egy pár kesztyűre, mint kétszáz forintra, akkor is, ha először elküldenek a cuccal a büdös francba. Mindenféle adománykávézóknak is van, hogy jobban jön két guriga slópapír, mint egy százas. Na ugye.

 

Milyen tapasztalataid, benyomásaid voltak a Laborról, mikor nálunk jártál?

 

Szeretek hozzátok járni, jó a kávé, nyugi van, lehet beszélgetni, olvasni, játszani, osztálytalálkozni és szülinapozni. Mindenki megtalálja a számítását a Laborban.

Megváltoztatta-e első gondolataidat az első benyomásod, mikor nálunk jártál?

 

Meg. Néhány hónap alatt bebizonyosodott, hogy az első megérzésem abszolút téves volt: működhet anélkül, hogy többet vennének ki belőle, mint amennyit visznek, hoznak. Ehhez persze szükség volt a türelmetekre, hogy ezerszer is elmagyarázzátok, hogyan működik az adakozás, hogyan kell jól adni. A teret belaktátok, a falak sem pucérak már, és a nyíregyháziak is tanultak valamit, ami biztosan a hasznukra válik.

 

Hogyan mesélnél rólunk annak, aki még soha nem hallott a Laborról?

 

Ritkán mesélek a Laborról másoknak, de ha mégis, azt úton a kávézó felé szoktam. Egyszerűbb, ha mindenki maga tapasztalja meg, milyen az ország első adományokból fenntartott közösségi tere. Így legalább elhiszik.

Szólj hozzá

interjú nyíregyháza támogatás interview kávézó adomány coffee labor közösségitér labor café