2017. jan 16.

50 óra megtöltendő - nem letöltendő!

írta: Labor Café Blog
50 óra megtöltendő - nem letöltendő!

Sokszor halljuk, hogy az iskolai közösségi szolgálatot a diákok egy gyorsan "letudnivaló", kötelezően teljesítendő, "semmi pluszt nem adó" dologként élik meg. Emögött nem minden esetben a diákok motiválatlansága húzódik meg. Sokan panaszkodnak arról, nem egyértelmű számukra, hogy mi a feladat. Előfordul, hogy csak álldogálnak ott órákat, majd hazamennek elégedetlenül, tele panaszkodnivalóval.

 

Szerintünk baromi fontos, hogy abban a viszonylag rövid időintervallumban, amiben a diákok nagy része először találkoznak az önkéntességgel, a közösségért végzett szolgálattal, érezzék, hogy igenis tettek valamit, hogy hozzájárultak valami fontoshoz, hogy kicsit jobbá tették a környezetüket, illetve hasznukra vált a szolgálat. Ehhez azonban a befogadó helyek alapos szervező munkája, és a diákok megfelelő motiválása, útbaigazítása is elengedhetetlen. Az IKSz program sikeréhez pedig a szülők motiváltsága és tájékozottsága a témában legalább ennyire fontos.

 50_oraiksz.JPG

Nincsenek irreális elvárásaink, ha azt mondjuk, szeretnénk, ha a diákok valódi, életre szóló tapasztalatot, tudást szereznének a közösségi szolgálatuk alatt, hiszen a lehetőség adott: csupán a megfelelő tájékoztatásra, iránymutatásra van szükség. Mint minden munkánál, itt is hasznos, hogy mint egy állásbörzén, a diákok élőben találkozhassanak a "munkáltatójukkal", hogy el tudják dönteni, hasznos-e számukra, érdekli-e őket egyáltalán az adott helyen végzett munka. 

 giphy_1.gif

Ha szeretnéd, hogy a közösségi szolgálatod életre szóló tapasztalat legyen, hogy ne érezd kidobott időnek az 50 órát, és szeretnél jófej, lelkes, jó célért küzdő civil szervezetekkel megismerkedni, akkor keress ránk Facebookon, ahol civil szervezetek munkatársai lesznek segítségedre a közösségi szolgálati helyed tudatos megválasztásában!

Szólj hozzá

önkéntesség szolgálat